Alanya Kasteel
Hoog boven de rest van de stad ligt het oude kasteel van Alanya. Zijn locatie ongeveer 250 meter boven de zeespiegel zorgt voor een onvergetelijk en indrukwekkend uitzicht.
De eerste stenen werden al gelegd voor onze chronologie en verschillende eigenaren hebben deelgenomen aan de voltooiing van het kasteel zoals het nu is. De grootste invloed met betrekking tot de omvang en de vorm van het kasteel kan worden toegeschreven aan de Seldjoekse Sultan Alaaddin Keykubat.
Een 6 kilometer lange muur met 140 torentjes omzoomt het kasteel. Het maakte het bijna onmogelijk voor eventuele aanvallers om niet ontdekt te worden. Langs de kronkelende en af en toe erg steile weg naar boven vindt men kleine cafeetjes en gezellige restaurantjes. In het paleis van de sultan kan men onder andere de kerk/moskee van het paleis bezoeken. Deze wordt gekenmerkt als bijzonder in zowel het christendom als de Islam.

Alanya Museum
Het historisch museum van Alanya bestaat sinds 1967 en heeft twee afdelingen: etnografisch en archeologisch.
Het museum stelt de belangrijkste en best bewaarde vondsten uit de gehele Alanya regio ten toon en de collectie wordt ieder jaar uitgebreid met voorwerpen uit nieuwe opgravingen.
In het etnografische gedeelte worden onder meer munten uit de Lycische, Romeinse en Ottomaanse periode ten toon gesteld. Ook is er een bronzen afbeelding van de held Hercules uit de Griekse mythologie die tentoon wordt gesteld.
In het etnografische gedeelte zijn ook verschillende potten die in de zee gevonden zijn. Men krijgt een goede indruk van hoe huizen vroeger gemeubileerd werden en er is een mooie verzameling wapens, kleden, oude Korans, kledingstukken en zelfs een prachtige bibliotheek.
Het archeologische gedeelte is buiten en ook erg interessant. Er is een grote tuin met bloemen en dieren.

De Rode Toren
Nadat Sultan Alaaddin Keykubat in 1226 na vijf jaar strijd Alanya had veroverd, bouwde hij de Rode Toren. Dit deed hij om de scheepswerf van de stad te kunnen beschermen. Samen met het Alanya Kasteel is de Rode Toren een van de stads meest bezochte bezienswaardigheden en het kenmerk van Alanya.
De achthoekige toren is voltooid in 1226 en is 33 meter hoog en heeft vijf verdiepingen. De laagste verdieping dient vaak als expositieruimte voor bijvoorbeeld historische collecties van borden, werktuigen, wapens en andere objecten uit de Seldjoekse en Osmaanse periodes.
Karakteristiek voor de Rode Toren zijn de langwerpige schietgaten, die zich in alle zijdes van de toren bevinden. Soldaten konden via deze schietgaten zichzelf verdedigen zonder geraakt te worden. Als de aanvallers te dichtbij kwamen kon kokend water, olie of een andere onaangename vloeistof door de smalle openingen naar buiten gegoten worden.

Damlatas Grot
Tijdens de bouw van de haven van Alanya in 1948 vonden ingenieurs de Damlatas grot. Deze grot werd gevonden tijdens opblaas werkzaamheden. Vandaag de dag is de grot een van de meest bezochte bezienswaardigheden van Alanya. Binnen in de grot is er een constante temperatuur van 22-23 graden Celsius en vochtigheid van meer dan 90 %. In de grot zijn stalagmieten en stalactieten die miljoenen jaren oud zijn. Men zegt dat het klimaat in de grot een heilzaam effect heeft op astmapatiënten. Het is daarom mogelijk om een grotverblijf op recept te krijgen van de dokter. Elke dag voor 12.00 uur is de grot gereserveerd voor astmapatiënten.

Overige activiteiten
Naast alle bezienswaardigheden die Alanya te bieden heeft zijn er natuurlijk ook genoeg mogelijkheden tot ontspanning zoals: Scuba Duiken, Hamam, Raften op de Koprulle rivier nabij Alanya en vele andere typisch Turkse dingen.